Volné pozice

Unikátní Projekt T 162 „Karel“ startuje

3 min. čtení

Přesně v duchu tradičního sloganu „Tatra Vás dostane dál“ byly, za plné podpory představenstva TATRA TRUCKS a.s. a generálního ředitele Lukáše Andrýska, zahájeny práce na unikátním projektu nejstarší, a dnes jediné, české automobilky. Projekt, který má vzdát hold jedné z nejznámějších osobností historie Tatry, soutěžnímu jezdci a šestinásobnému vítězi Dakaru, panu Karlu Lopraisovi, je výjimečný v mnoha ohledech.

Jeho cílem je stavba soutěžního speciálu dle původního návrhu z roku 1988, který se však díky mnoha okolnostem nepodařilo realizovat. Ten měl být postaven na bázi tehdy vyvíjené nové řady Tatra 162 a měl proti všem zvyklostem tatrovácký dvanáctiválec umístěný vzadu.

Projekt „Karel“ má za cíl propojit tehdejší nerealizované myšlenky s novými technologiemi, protože jak podvozek, tak vlastní motor a převodovka, prošly za těch téměř čtyřicet let vývojem, za který se vývojáři nemusí stydět. Projekt ctí hodnoty automobilky – tradici, jinakost a respekt. Navazuje na úspěšnou tradici účasti Tatry v nejtěžších soutěžích světa, zdůrazňuje jinakost v konstrukčním přístupu a řešením nesvázaným klasickými konvencemi a vyjadřuje respekt k osobnostem, kteří Tatru proslavili, či ji svou prací posunuli alespoň o kousek před konkurenci.

Unikátnost projektu je však i v jeho provedení. Konstrukční návrh a celá realizace stavby vozidla je vedena jako volnočasová aktivita zaměstnanců TATRA TRUCKS, a.s., zejména z úseku výzkumu a vývoje a technického úseku. Budou se na něm podílet všichni ti, kteří mají zájem si vyzkoušet navrhnout neobvyklá konstrukční řešení, nesvázaná požadavky sériové výroby a dostupnými technologiemi. Přidanou hodnotou je posílení týmového ducha mezi jednotlivými členy realizačního týmu, diskuse nad jednotlivými řešeními a nutná shoda.

Jistou inspirací pro spuštění „Karla“ se staly dnes již tradiční vysokoškolské projekty „Formule student“, přičemž TATRA TRUCKS a.s. je zřejmě jedinou automobilkou na světě, která něco podobného umožňuje i svým zaměstnancům.

Projektu se aktuálně účastní již více než dvě desítky nejen těch nejmladších členů vývojového týmu, ale i řada zkušenějších kolegů, přičemž pro všechny je práce na „Karlovi“ jistou formou relaxace a „refreshe“ od denních povinností. O průběhu projektu budeme pravidelně informovat, seznámíme Vás na našich stránkách dál s klíčovými členy týmu a dalšími zajímavostmi.

Zanechte nám na sebe kontakt